Ако в Европейския съюз се въведат електронни шофьорски книжки, пътните полицаи ще залавят по-лесно шофьорите с фалшиви документи за правоуправление.

Бившият шеф на КАТ-София Тенчо Тенев подкрепя като нужни някои мерки, насочени към големия брой катастрофи, които взимат жертви на пътя, както в България, така и в Европа. Електронните шофьорски книжки, които да важат в целия Европейски съюз, е предложение на ЕК. Предложението цели по-добър обмен на данните, свързани с безопасността на пътя и извършените в чужбина нарушения да не остават ненаказани.

Според Тенчо Тенев така ще се намалят случаите като този със Георги Семерджиев, който бе заловен след тежка катастрофа, в която уби две млади жени, с фалшива швейцарска книжка.

"С единната система всеки един пътен полицай, в момента, в който вкара личните ви данни, ще излиза къде сте си изкарали книжката и дали на територия на ЕС сте извършили нарушение. Такъв е случая със Семерджиев, който се оказа с фалшиво швейцарско свидетелство за правоуправление", обясни Тенев.

По думите му у нас е необходима промяна в законодателството, както и да се увеличат часовете шофиране в автокурсовете, както и да се въведе контрол върху шофирането на младите водачи - например ограничения за първи две години. Масово младите хора се качват зад волана пияни и дрогирани.

Според Тенев страната ни разполага и с изключително малък брой пътни полицаи. "Ако страната се насити с катаджии и камери, нарушенията ще намалеят заради глобите", смята Тенев.

"Има намаление на убитите при катастрофи, но ще трябва да работим още. Смятам, че е допустимо да няма нито един смъртен случай на пътя до 2050 г. с развиването на съвременните технологии. В най-скъпите автомобили има поставени системи за безопасност на самия водач. Например, ако заспите и се отклоните от пътното платно, воланът ще започне да вибрира. Това може да се въведе за всички автомобили", поясни още експертът.