В навечерието на най-светлия християнски празник - Възкресение Христово, с НЕГОВО СВЕТЕЙШЕСТВО НЕОФИТ - ПАТРИАРХ БЪЛГАРСКИ И МИТРОПОЛИТ СОФИЙСКИ - разговаря Весела Веселинова.

Ваше Светейшество, как да се подготвим за тазгодишния Великден?

Подготовката за празника на празниците - Възкресение Христово се определя от периода на предхождащия го Велик пост. Светата Църква призовава за смирение, пост и покаяние.

Този Великден, както и през изминалата година, ще посрещнем в пандемиологична обстановка. Призоваваме всички православни християни да бъдат по-усърдни в молитва, за да се избавим по-скоро от вредоносното влияние на този смъртоносен вирус.

Как да запазим радостта и добрите отношения при сегашните изпитания? Какво бихте препоръчал на християните в днешните времена? Как може да се изпълни Евангелието на практика?

Радостта и добрите отношения между нас човеците, са плод на любовта, която трябва да имаме към всекиго, виждайки в него образа на нашия Спасител Господ Иисус Христос.

Онова, което трябва да преборим в себе си, е болестта на съвремието - безчувствието! То е отрова, която поразява съвременния човек и причинява дълбоки рани не само у него, но и сред цялото общество. Оделотворяването на евангелските истини в житието ни изглеждат непоносими за прилагане, но са достижими. От вярващия човек се изисква твърда вяра и упование в Спасителя Христос, както и проява на любов и уважение към ближния.

Коронавирусът е изпитание за всички ни, но ситуацията може да бъде и ново начало за всеки от нас. Кое е най-важното за човека по време на изпитание и при възстановяването след него?

Пандемията от коронавирус е изключително сложна и застрашаваща живота и здравето на човечеството. Като предстоятел на Светата Българска православна църква, заедно с Високопреосвещените митрополити, епископите и свещенството, скърбим с всички онези братя и сестри, които страдат от загубата на свой близък. Молим се за упокоение душите на отишлите си от нас и за бързото възстановяване на боледуващите. Трудно е да си представим ново начало без тях. Това изпитание ни научи да ценим човеците и колкото се може повече време да им посветим.

Свидетели сме как смъртта идва в един миг и отнема всичко, но онова което трябва да се усили у нас, е твърдата и непоколебима вяра и надежда в Бога, Който не ни изоставя! Всички беди са в следствие отчуждението на човека от Бога, което е предпоставка за ширещото се безверие, нисък морал и нравственост.

Какво можем да направим като общество, за да може това изпитание да бъде като трамплин за утрешния ден?

Тежестта на всеки ден е достатъчна, но надеждата ни е у Господа. Вярваме, че обществото ни ще бъде силно, та заедно в единност да преодоляваме всяко изпитание. Светата Църква винаги проповядва единение и единомислие сред боголюбивите си чеда. Само като общество в име Христово, ще бъдем силни и ще преодолеем всяка трудност.

Какво значи милосърдие?

Милосърдието е "милост от сърцето", т.е да подпомагаме безкористно, без очакване нещо в замяна. Призоваваме, всеки според възможностите си, да подпомогне онези наши братя и сестри, които се намират в нужда.

В епархиите на Родната ни Църква има създадени и работещи прицърковни кухни за нуждаещите се, както и различни други инициативи със социална насоченост. В частност, към Софийска света митрополия има действащ отдел "Милосърдие и благотворителност".

Ваше Светейшество, какво бихте казал на страдащите, на болните, на хората, загубили близки или останали без надежда?

В тези моменти думите са безсилни да утешат близките на починалите, но знайте, че раздялата с тях, е временна. В бъдния век отново ще бъдем заедно, дай Боже, в обещания рай.

Какво е Вашето послание към читателите на news.bg?

Отечески благопожелаваме на всички чеда на Светата ни Българска църква в Родината и извън нейните предели - крепко здраве, радост и сплотеност.

Благодатта на Възкръсналия Господ и Спасител Иисус Христос да огрява сърцата и домовете Ви!

ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ!

С отеческа обич във Възкръсналия Господ,

† НЕОФИТ