Светият Синод на Българската православна църква (БПЦ) настоява Великият и Свят събор на Православната църква на остров Крит да бъде отложен. Планирано е съборът да се проведе в периода 16-26 юни. 

Синодът е решил в противен случай да не участва в работата на събора, става ясно от съобщение на интернет сайта му. Настоява се подготовката за провеждането му да продължи.

На заседание в пълен състав Синодът е разисквал обстойно въпросите, които са свързани със свикването на събора на остров Крит.

Стигнало се е до заключението, че в дневния ред на Всеправославния събор липсват особено важни за Светото Православие теми с актуално значение и изискващи своевременно решение.

Като друга причина за отказа да присъства на събора, Синодът изтъква възникналите официално заявени от Поместни православни църкви несъгласия по някои от вече одобрените текстове за събора. Съгласно приетия регламент текстовете не можели да бъдат редактирани в хода на работата на събора.

Духовниците ни са недоволни от предложеното разположение на Предстоятелите на Поместните православни църкви в залата, където ще се провеждат заседанията на събора. Според тях това разположение нарушавало принципа на равнопоставеност на Предстоятелите на Автокефалните Православни църкви. Местоположението на наблюдателите и гостите на събора също било неподходящо.

Освен това се изтъква и необходимостта от извършването на големи и необосновани финансови разходи в случай на участие на БПЦ-БП в събора.

Припомняме, че в края на април Светият Синод единодушно реши, че освен Светата Православна църква не съществуват други църкви, а единствено ереси и разколи. Да се наричат последните „църкви” е богословски, догматически и канонически напълно погрешно.

Решението бе свързано именно с предстоящия Всеправославен събор и бе дадена заявка, че то ще бъде представено, заявено и отстоявано като окончателна, официална и неизменна позиция на Българската православна църква относно текста „Отношението на Православната църква с останалия християнски свят”.