В разгара на туристическия сезон зачестяват измамите с туристически услуги. Туроператори подвеждат клиентите си с непредоставени услуги, с качеството и с цените на услугите. За подобен неприятен случай става въпрос и в този случай.

bTV информира за измамени туристи, които са платили за туристически ваучери, но насреща не са получили услуга. По телефона имаше разговор с "управителя" на "Мадес Груп" ЕООД, компанията лицензирана като туроператор и туристически агент. Към днешна дата, дружеството продължава да е лицензирано.

Снимка 304423

Още със самото включване на "управителя", нещата изглеждат твърде съмнително. Той се представя като Манол Иванов, но според Търговският регистър и Министерството на туризма, управител на "Мадес Груп" ЕООД е Светлана Иванова Радичкова - Иванова. Тя е управител на дружеството от 3 август 2010 година, тоест от близо 7 години.

Снимка 304422

"Управителят" Манол Иванов обясни пред bTV, че няма връзка с TravelBazar.bg, които реално са продали туристическите пакети, без да имат право, тъй като нямат лиценз за тази дейност. Според него, пакетите са били продадени без знанието на "Мадес Груп" ЕООД.

Последното твърдение е доста странно, предвид факта, че адресът на "Мадес Груп" ЕООД и адресът в общите условия на "Травел Базар.БГ" ЕООД е идентичен. Макар "Травел Базар.БГ" да е регистрирано на друг адрес в кв. "Дружба".

Снимка 304421

Тук може би историята щеше да приключи - едно дружество се опитва да се представя за друго и излъгва определен брой клиенти. Измама, в която губещи са както клиентите, така и туроператора, чието име е било използвано.

Важно е да отбележим, че в България дейността на туроператора и на туристическата агенция подлежат на лицензиране. Но това е един от множеството лицензионни режими, при които държавата просто събира една такса, след което не упражнява никакъв контрол върху спазването на условията на лицензионния режим.

Ако искате да разберете повече за даден туроператор, вероятно е добре да започнете с просто търсене в Google, а да завършите с 100-120 страници тема в bg-mamma.com.

Сайтът на Мадес Груп, който в момента е спрян

Сайтът на Мадес Груп, който в момента е спрян

Търсенето за "Мадес Груп" ЕООД ни отвежда до сайт наречен "Кошмарите в туризма", където откриваме ето тази тема. В нея се говори за друго дружество, което към тогавашна дата е осъществявало туристически услуги, с име "Бетц Травел" ЕООД, и което няма лиценз за тази дейност.
Звучи ли ви познато? По случайност то се намира на един от двата адреса на "Мадес Груп" ЕООД (ул. Неофит Рилски 33). Собственик и управител на "Бетц Травел" ЕООД е Елизабет Никова.

Адресът в Общите условия на Travelbazar.bg съвпада с адреса на "Мадес Груп"

Адресът в Общите условия на Travelbazar.bg съвпада с адреса на "Мадес Груп"

Но да се върнем към настоящето и към "Травел Базар.БГ" ЕООД, което макар да е регистрирано на друг адрес, има за собственик и управител на дружеството е Йордана Никова. Дали има връзка между Елизабет Никова и Йордана Никова не е ясно. Ясно е обаче, че в Кошмари в туризма, незнайно защо в темата за "Бетц Травел" изведнъж биват намесени "Мадес Груп", както и "Травел Базар.БГ".

Адресът в несъществуващия вече сайт на "Бетц Травел" съвпада с адрес на "Мадес Груп"

Адресът в несъществуващия вече сайт на "Бетц Травел" съвпада с адрес на "Мадес Груп"

И тук идва резонният въпрос, какво правят Министерство на туризма и Комисията за защита на потребителите за последващ контрол на дружествата лицензирани като туроператори и туристически агенции? И ако нищо не се прави, защо е необходим този лицензионен режим?

"Бетц Травел" в Търговския регистър

"Бетц Травел" в Търговския регистър