В Кърджали няма да има турско радио, пише "Родопи24". Българското национално радио ще има само местна радиостанция с двучасова програма на български. Очаква се тя да започне през тази година. Не е одобрен и проектът на гражданско сдружение за 24-часово локално радио, което да излъчва новини на турски.

Съветът за електронни медии (СЕМ) отказа да издаде лиценз на частна компания за излъчване на радио. В него се предвиждаше да има новини на турски език. Желаещата да вземе лиценз фирма "Т радио" е собственост на сдружение "Федерация Справедливост България" с председател Сезгин Мюмюн (според някои източници - Мюмюнов - б.р.), който е и сред учредителите на ГЕРБ.

При старта на конкурса през 2014 година Мюмюн обяви, че радиото с офис в Кърджали ще има образователна насоченост, но и ще се предава новини на турски език. Той настоя СЕМ да открие конкурси в 53 населени места на страната, основно в Лудогорието и Родопите.

Първоначално сдружението е отстранено от конкурса на СЕМ заради пропуски в конкурсните книжа. По същата причина е отпаднал и друг участник в конкурса - "Атака". По-късно обаче Върховният административен съд връща "Т радио" в надпреварата.

От СЕМ решили, че концепцията на радио "Веселина" е по-добра от тази на "Т радио" съгласно заложените критерии за избор на ново радио в Шумен, цитира родопското издание.

Към другите обвинения на Сезгин Мюмюн се натрупаха и тези от така нар. „стартов период" на радиото - не са изплатени надници на ангажирани в ремонта на редакционни помещения работници, не е платено оборудването на офиса, не са платени и наеми, твърдят местните.

От радиото са уверили, че радиостанцията на БНР в Кърджали ще излъчва само на български език. Тя ще има 2-часов блок от местни новини и музика, но не и на турски език.