Увеличават капацитетът за продажба на електронни винетки на ГКПП "Калотина", съобщават от Министерството на регионалното развитие. Там вече има 6 терминала за самообслужване.

Това стана ясно от срещата на министъра на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова с посланика на Република Турция у нас Хасан Улусой.

Целта е облекчаване на трафика и намаляване на възможността за образуване на опашки на влизане в България през летния сезон.

Увеличени са и вече три гишетата за продажба, на които освен с карта, плащане може да бъде направено и в брой. На ГКПП "Капитан Андреево" броят на терминалите за самообслужване също е увеличен.

Заместник-министър Николай Нанков информира посланика на Турция у нас, че винетки могат да бъдат купени в дистрибуторската мрежа, на бензиностанции, чрез мобилно приложение и с СМС. Те могат да бъдат закупени онлайн предварително и да се активират от деня на влизане на пътуващите в страната ни.

Регионалният зам.-министър обърна внимание, че в страната ни има нов контролен орган - служители на Националното тол управление, които следят за спазването на Закона за пътищата и купуването на винетки.

По думите на Нанков в страната ни предстои да бъде внедрена тол система за тежкотоварните автомобили, в резултат на което винетките за превозни средства над 3,5 т ще отпаднат и те ще плащат тол такса за изминато разстояние.

С ускорени темпове се изпълняват програмите "България - Турция" и "Черноморски басейн", отбеляза зам.-министър Николова. Тя информира, че се очаква сключването на 34 нови договора за над 10 млн. евро по програмата за трансгранично сътрудничество с южната ни съседка. Работи се и по подготовката на следващия програмен период. Обсъжда се включването на няколко стратегически проекта, които да се изпълняват от двете страни на границата.

Министър Аврамова коментира, че се разчита на съдействието на турското посолство в България, което чрез своите канали да съдейства за по-добрата информираност на своите граждани, така че да пътуват по-комфортно през територията на страната ни.

Установените добри контакти и сътрудничество създават условия да работим за по-нататъшното развитие на двустранните отношения, подчерта регионалният министър.

От своя страна турският посланик у нас заяви, че двете страни имат много допирни точки, по които да си сътрудничат, като регионално развитие, благоустройство, инфраструктура и др.

Нашата основна цел е да изградим добра инфраструктура, за да улесним гражданите и бизнеса, заключи министър Аврамова.