Увеличават площите за залесяване в държавните горски територии и подобряват видовия състав на насажденията чрез залесяване с 10% - 15% с медоносни дървесни видове.

Това стана ясно от среща на ръководството на Изпълнителна агенция по горите с водещи експерти по залесяването от ИАГ, регионалните дирекции по горите, горски семеконтролни станции - София и Пловдив, държавните предприятия, горски стопанства.

Обсъдени бяха и възможностите за увеличаване на медоносните дървесни видове в държавните горски територии.

По думите на изпълнителния директор на ИАГ Мирослав Маринов ще се направят необходимите промени в нормативната база, за да се избегнат административни пречки за осъществяване на дейността.

Експертите изразиха готовност за увеличаване на площите за залесяване и допълнително събиране на семена за посев и производство на фиданки от медоносни дървесни видове в случаите, където наличните са недостатъчни.

Предстои да бъдат изготвени и програми за възстановяване на съществуващите насаждения от акация и други медоносни интензивни видове.

На срещата беше дискутирана възможност за безвъзмездно предоставяне на фиданки от медоносни дървесни видове освен на пчеларски организации и на други заинтересовани организации.