Над 350 работници и служители от Агенция по геодезия, картография и кадастър, членове на САС "Подкрепа", ще проведат едночасова предупредителна стачка в цялата страна на 12.10.2022 г. от 10 ч. до 11 ч.

Три са изискванията на работещите, а именно да се увеличат заплатите с минимум 20%. Увеличените средства да се разходват за нарастване на основната заплата на всички служители на АГКК по съгласуван с и одобрен от синдикалната секция на КТ "Подкрепа" в АГКК механизъм. Увеличението да влезе в сила от 01.10.2022 г. и да има ретроактивно действие.

600 000 лева са нужни за постигането на целите и желанията на служителите, според Синдикат на административните служители "Подкрепа". Настояват този ресурс да бъде осигурен чрез Постановление на Министерския съвет.

Служителите в АГКК считат за недопустимо омаловажаването на тяхната висока квалификация- инженери, геодезисти, имайки и предвид, че тяхната работа касае пряко българското общество. 1000 лева бруто е оценката за труда на служителите в единствената национална административна структура, създаваща и поддържаща в актуално състояние на геодезическа и кадастрална информация за територията на Република България.

В случай, че протестиращите не бъдат чути, те предупреждават, че ще преустановят работа и ще обявят безсрочни стачни действия.