Хората от пловдивското село Куртово Конаре излязоха на протест срещу кариера за мрамор, която от години засипва къщите и съседните ниви с бял прах. Жителите на Куртово Конаре пристигат днес в София, за да изразят недоволството си.

Хората настояват за незабавното затваряне на незаконната, според тях, кариера в местността „Бесапарски ридове", която е част от защитената зона "Натура 2000".

През 2008 г. Министерството на околната среда е забранило нови кариери в тази зона, но впоследствие заповедта на министъра е била погазена и кариерата e открита. Местните хора твърдят, че е предоставена без търг и е свръхексплоатирана.

По думите им, на ден около 100 камиона изнасят мрамор от кариерата. Най-притеснителното е, че добивът застрашава редки птици, които живеят на мястото, като царския орел, ловния сокол и др.

Хората от Куртово Конаре разказват, че запрашаването от кариерата за добив на строителни материали съсипва земеделската им продукция и застрашава здравето на населението. В селото са събрали 2500 подписа, които ще бъдат внесени в Министерския съвет с настояване за затваряне на кариерата.

Всичко изчезна. Врабчетата от тези гърмежи и от праха напуснаха нашия район. Няма ги. Няма ги охлювите, няма ги другите пернати. Нямаме и пчели вече”, коментира агрономът Васил Маринов пред bTV.

Вибрациите от взривните работи са също голям проблем за хората. „Къщата се тресе, банята се е напукала. само ремонти правим. Вечно съм болна, и в момента кашлям”, коментира жена от селото.

Сутрин ме събуждат машините. Прах има навсякъде, не може да се диша”, оплаква се и друг местен жител.

Управителят на кариерата Иван Георгиев твърди, че има оценка за въздействие върху околната среда, както и всички останали необходими документи. „Имаме всичко, нямаме някакви притеснения. Не се занимаваме с незаконен добив”, твърди той.

Заместник-министърът на енергетиката Жечо Станков коментира, че концесионерът нямал нарушения - заплащал в срок концесионните такси, а процесът на добив бил съобразен със закона.

За изминалата година концесионната такса е малко над 300 000 лева.