В Нова Загора протестират срещу инсталация за биогаз. Години наред жителите на града се оплакват от обгазяване, а от месеци инициативен комитет търси реакцията на институциите и заплашват, че ако няма реакция ще преминат към гражданско неподчинение.

Протестът е под надслов "Нова Загора иска да диша". "Ние не можем да живеем нормално. Влязохме във връзка с всички институции, като се започне от регионалната инспекция по околната среда, до Министерството на земеделието, Министерството на околната среда и водите, Министерството на здравеопазването, Президента, но до момента решение на нашия проблем няма. Единствено здравното министерство най-накрая, тази година, признаха, че тези миризми вредят на здравето ни. От тук нататък очакваме лична среща с премиера, който присъства на откриването на тази инсталация", коментира пред БНР председателят на Инициативния комитет Елена Петрова.

Част от жителите на Нова Загора недоволстват заради остра миризма на биогаз

Част от жителите на Нова Загора недоволстват заради остра миризма на биогаз

Според тях миризмата идва от завода в началото на града

Фирмата собственик на централата отрича, тя да е причинител на неприятните миризми. "От четири години ние живеем в миризлив затвор ... това не се издържа. Институциите си прехвърлят топката, никой не може да каже ясно, чия е отговорността това да съществува в града, да ни трови всеки ден", обяснява протестираща.

"Ние сме спазили всичките предписания, проекта е изпълнен така, както е одобрен. Считам, че спазваме в пълен обхват нормативната база, която урежда дейността ни", коментира Климент Граченлиев, директор на инсталацията за производство на биогаз, която е собственост на "Градус". Предприятието работи с до 60 тона птичи тор на денонощие и е на 24 часов режим на работа.

Екоорганизации са против промяната на гориво в ТЕЦ "Република" и "Бобов дол"

Екоорганизации са против промяната на гориво в ТЕЦ "Република" и "Бобов дол"

Плановете са за въглища, биомаса и отпадъци - RDF в двете централи и на шисти в ТЕЦ "Република"