7477 участници ще има на 27-ия Международен фестивал на маскарадните игри "Сурва" в Перник тази година, съобщи кметът на Перник Вяра Церовска.

Сред участниците ще има 900 деца, 17 групи от чужбина, 46 от България и над 50 от страната, поясни тя.

Кукерският фестивал се провежда за 27 път тази година - той е от 26 до 28 януари. Самият фестивал е достатъчно атрактивен - нуждае се от подкрепата на всички нас, за да бъдат опазени и популяризирани българските традиции. За мен е изключителна чест, че фестивалът ще е под патронажа на министъра на културата, заяви кметът на Перник.

Този фестивал е кауза за община Перник и за България, заявиха организаторите.

В деня на откриването - на 26 януари, сутринта се открива международна конференция на тема "Маски и политики". Учени от различни страни ще обсъждат каква е ролята на маските в политиката. Малко по-късно в обединения детски комплекс "Мечкарницата" децата на Перник ще покажат своите умения, свързани с обичая.

В петък по обяд ще бъде открита и кулинарна изложба от пенсионерските клубове. След това започва Сурвакариада - всички ученици от града показват своите костюми. Събитията в "Мечкарницата" и конференцията продължават и следващите дни.