От 9 часа днес пред сградата на Светия Синод миряни и свещеници се събират на молитва. В една от залите се очаква пълният състав на църковния съвещателен орган да реши дали да бъде отстранен от поста си предстоятелят на храм-паметника "Св. Ал. Невски" архимандрит Дионисий.

 

За днешното събиране пред Синода в социалните мрежи се появи кратко съобщение: "Нека молитвено да подкрепим Светия Синод да вземе най-правилното решение за прекратяване на злепоставянето на Църквата чрез личността на архимандрит Дионисий".

 

Също в социалните мрежи имаше и друг призив, на по-умерените членове на Църквата. "От него (Дионисий - б.р.) абсолютно всичко може да се очаква. Затова не мисля, че е разумно в сряда да се ходи пред Синода. Митрополитите знаят, че ако не вземат вярното решение, "вкупом стават непотребни". Знаят, че това ще обезсмисли всичко. Да не им пречим! Молете се! Оставете ги сами, очи в очи с Дионисий! Оставете ги сами, очи в очи със самите тях! Не, не ние решаваме. Те решават. А ако нищо не решат... има време за всичко...", пише наблюдател на църковните дела.

 

Това е второто молитвено събиране пред сградата на Синода за последните 2 години по повод личността на младия духовник. Първото беше по времето, когато членовете на Светия Синод трябваше да решават за хиротонията на Дионисий за епископ - на 9 декември 2014 година. Тогава в София пристигнаха и свещеници от различни епархии, които бяха пътували цяла нощ, за да могат с присъствието си да изразят своето несъгласие с готвеното повишение за Дионисий.

 

За петте месеца, откакто е назначен, той самоволно въведе такса за посещение на туристически групи в най-големия християнски храм у нас. По-късно, под натиска на общественото мнение, тази такса бе отменена.

 

По негово настояване тази година навръх Великден имаше заря, а на Разпети петък са звучали маршове, вместо църковна музика.