Македония губи контрола върху процеса на евроинтеграция, а това личи от факта, че начело на мисията на НАТО - на мястото на британеца Дуранс ще бъде български генерал, на когото обаче името все още не е обявено публично.

Това съобщава в днешния си брой „Утрински весник".

С оглед опита, който има Македония с един друг български генерал - бившия шеф на Генщаба ни и настоящ посланик в Скопие Михо Михов, няма да е учудващо, ако новият представител на НАТО отдалечи страната от Алианса, вместо да я приближи.

Въпреки че от доста време се знае за назначаването на българския генерал начело на мисията на НАТО в Македония, досега никой от Министерството на отбраната в Скопие или от друга някоя институция в държавата не е реагирал на бъдещата смяна, коментират от „Утрински весник".

Въпреки че за Македония не е желателно да демонстрира, че има проблеми със съседите си, все пак въпросът кой ще представлява НАТО в Скопие не трябва да бъде заобикалян.

В момента в мисията на Алианса в Македония работят десет чуждестранни представители.

На всеки шест месеца съставът на мисията се променя, добавят от македонското издание, като уточняват, че назначението на българския генерал е в интерес на София, откъдето искат да бъдат включени в подготовката на членството на Македония.

По-надолу в статията от „Утрински весник" коментират, че откакто ключовите позиции в Европейския парламент в състава на комисията Македония - ЕС били поети от гръцки депутати, страната била изправена пред редица пречки, вместо да получи подкрепа в интеграцията си.

Подобна ситуация може да се повтори и по отношение на НАТО, особено имайки предвид агресивната политика на София, която България води, след като стана член на Алианса, завършва статията на „Утрински весник".