Жители на Варна сигнализираха за проблеми с автоматизираната билетна система на градския транспорт в града, съобщи БНТ.

Хората се оплакват, че някои от машините не работят. Има устройства, които приемат парите, но не връщат ресто или пък не дават билет. Автоматите не се поправят с дни, а хората са принудени да пътуват без билет с риск да бъдат глобени.

За по-малко от месец автоматизираната билетна система във Варна е ощетила десетки хора. Устройствата приемат парите, но не дават билетче. Хората, ядосани, пътуват гратис или пускат ново левче, възмутени, че трябва да плащат двойно.

Хората казват, че често, без видима причина, устройствата спират да работят. Много от пътуващите пък са принудени многократно да пускат една и съща монета, докато машината я приеме. При банкнотите обаче работещ трик няма, а опарилите се пътници са категорични, че с тях не трябва да се рискува, защото ресто може и да няма.

Проблем има и с валидаторите, които невинаги работят, а пътниците няма как да регистрират купените билети и карти. Хората се оплакват още, че купуването на билети става само от една машина в средата на автобуса и често пред нея има голяма опашка.

Ръководителят на проекта "Интегриран градски транспорт във Варна" инж. Биляна Якова поясни, че техническите проблеми се дължат най-вече на вандалски прояви.

В монетниците се пъхат хартийки или бъркалки от недобросъвестни граждани, обясни тя. В машините, монтирани в превозните средства, инж. Якова заяви, че също има вандалски прояви.