До момента няма район в страната с наднормени завишавания на замърсителите на въздуха, които да застрашават здравето на хората, сочат данните от Националната автоматична система за мониторинг на атмосферния въздух.

Информация за основните замърсители, се дава от Автоматичните станции на всеки час.
Вчера в измервателния пункт в столичния квартал „Надежда" е отчел три пъти превишение на праговите норми на серен диоксид.

Пунктът в Бургас също е отчел на два пъти превишения на стойността на серен диоксид, но отново няма достигане на алармен праг.

Такива стойностите са характерни за зимния период, когато има повишения на стойностите на фините прахови частици, серните диоксиди и азотните оксиди.

Това се дължи включително и на автомобилите и на използването на дърва и въглища за отопление в бита, както и на неблагоприятни климатични условия - мъгла и безветрие.

Във връзка с преминаването на редица инсталации от природен газ на мазут заради кризата с доставките на природен газ, по разпореждане на министър Джевдет Чакъров се следи с повишено внимание качеството на атмосферния въздух чрез Националната автоматична система за мониторинг на атмосферния въздух.

При превишаване на алармените прагове за качество на атмосферния въздух Регионалните инспекции по околна среда и води /РИОСВ/ имат готовност да дават съответни предписания за корегиращи действия, сред които преминаване към котелно гориво с по-ниско съдържание на сяра.

Същевременно от страна на МОСВ вече беше заявено, че няма да се допусне спиране, във връзка с екологични ограничения, на ТЕЦ-овете, които ще минат на мазут, предвид кризисната ситуация с доставките на природен газ.

Също така няма никаква опасност страната ни да понесе санкции заради преминаването към алтернативно гориво.