Главният еколог на Пловдив Христо Минков бе категоричен, че пожарът на сметището край Цалапица е загасен изцяло тази сутрин.
Останало е само димене, съобщи Радио Пловдив.

Да бъде увеличена охраната на 200-декаровото депо от двама на четирима души, е решил Кризисният щаб с участието на пожарната, Гражданска защита и РИОСВ. Броят на машините, които работят по тлеещото сметище, е увеличен до 30 камиона и 5 фадроми, както и 5 пожарни коли.

Всичката земна маса от строителните обекти в Пловдив се превозва на сметището. Около него се изгражда т. нар. „водна завеса", която да ограничи разпространяването на дима.

Според началника на екодирекцията на Община Пловдив рано сутринта градът е бил под димен похлупак, заради рязката разлика в температурите и безветрието.
Затова в много райони се усещаше задушлива миризма.

Сутринта микробус на „Гражданска защита" със специализирана апаратура измерваше съставките на въздуха в центъра на Плодив. Не бяха регистрирани метан, хлороводород, амоняк и серен диоксид над допустимите стойности.

До момента няма превишаване на средночасовите норми на следените от РИОСВ-Пловдив и Регионалната лаборатория на Изпълнителната агенция по околната среда замърсители на атмосферния въздух.

Това сочат данните от непрекъснатите замервания на автоматичната измервателна станция „Евмолпия" и мобилната станция, разположена в село Оризаре.

Стойностите на следените от станция „Евмолпия" в Пловдив вредни вещества азотен оксид, азотен диоксид, въглероден оксид,серен диоксид, озон и фини прахови частици не превишават праговите норми.

В норма са и замерваните в Оризаре от мобилната станция серен диоксид, азотен оксид, азотен диоксид, въглероден оксид, озон, амоняк, метанови и неметанови въглеводороди.