Влиза в сила увеличението с 11% на пенсиите.

То важи от днес - 1 юли, за пенсиите, отпуснати до края на миналата година. Промяната повишава доходите на близо два милиона българи.

Минималната пенсия за стаж и възраст става 580,57 лева, а социалната за старост - 307,07 лева.

По данни на Националният осигурителен институт броят на възрастните с пенсии и добавки под линията на бедност от 526 лева намалява от 524,7 хиляди към момента на 324,8 хиляди души.

Допълнително увеличение, което също влиза в сила от днес, е предвидено за 675 000 възрастни, които получават така наречената "вдовишка добавка". Новият ѝ размер вече е 30% от пенсията на починалият съпруг или съпруга.

Изплащането на осъвременените пенсии и увеличените добавки започва от 8 юли и ще продължи до 22.

Изплащат увеличените пенсии между 8 и 22 юли

Изплащат увеличените пенсии между 8 и 22 юли

Те засягат над 2 милиона пенсионери

Всички пенсионери могат да проверят осъвременените размери на своите пенсии и добавки през интернет в Единния портал за електронни услуги (ЕПЕУ) на НОИ, раздел "Електронно осигурително досие за пенсия", рубрика "Отпуснати пенсии" - "Актуална справка за пенсионер". Разпорежданията, с които е извършено осъвременяването, са заредени в същия раздел "Електронно осигурително досие за пенсия" на ЕПЕУ - рубрика "Постановени разпореждания".

Порталът на НОИ се достъпва чрез използване на основните средства за електронна идентификация - персонален идентификационен код (ПИК) на НОИ, ПИК на Националната агенция за приходите и всички видове квалифицирани електронни подписи (КЕП), издадени от доставчици на удостоверителни услуги у нас.

Разпорежданията, с които се извършва служебно осъвременяване на размерите на пенсиите и добавките, ще се връчват на лицата след поискване от тяхна страна, като срокът за обжалване тече от датата на връчването. Искането може да бъде подадено отново чрез ЕПЕУ на НОИ, като от каталога на услугите се избере услуга №3399 "Връчване на разпореждане за извършено служебно осъвременяване, преизчисляване или определяне на нов размер на пенсия/и при поискване от лицето".

Връчването на заявения онлайн документ може да се извърши на място в приемната на съответното териториално поделение на НОИ, чрез лицензиран пощенски оператор с препоръчано писмо с обратна разписка или като електронен документ чрез Системата за сигурно електронно връчване на Министерството на електронното управление.