ВМРО се обявява против така предлагания от Българската православна църква задължителен предмет „Религия".

Според националистите предлаганият от църквата вариант просто ще има обратен ефект, на практика учениците ще се разделят и ще се легитимират претенциите на сектите също да стъпят в училищата.

Припомняме, преди дни от православната църква отправиха предложение в началните и основните училища задължително да се изучават - православие, ислям, римокатолицизъм и други.

ОТ ВМРО посочват и още една опасност - по този начин ислямът също ще навлезе в училищата, като това се потвърждава и от огласената подкрепа от страна на едно от мюфтийствата у нас.

"Сигурни сме, че духовницитте от Светия синод са водени от благочестиви чувства, но с утрешната си проява те на практика отварят пътя за навлизането на радикалния ислям и в училищата у нас - които засега са единственото място, защитено от него", допълват от партията и декларират:

"Убедени сме, че православните българи, а и всички български граждани очакват църквата най-накрая да заеме полагащото й се място в обществото ни и днес".

Ние от ВМРО отдавна смятаме, че вероучението трябва да бъде част от програмите на училищата, но това трябва да бъде единно и общо за всички изучаване на ценностите на различните религии, а не религиозно обучение.

Националистите се обявяват и срещу идеята религията и майчиният език да станат задължителни и в детската градина и напомнят, че образованието в България е светско и граждански, а не религиозно или етническо.

Това становище на ВМРО е принципно и ние няма да го спестим дори и пред Светата българска православна църква, чиято роля за съществуването на България е безспорна. Но ние от ВМРО сме сигурни, че църквата не бива да прехвърля на държавата свои отговорности.

Според ВМРО самата църква трябва да е много по-активна и да учи на християнство. Това е нейна работа, а не на държавата ни.