Водолюбивите птици останаха да зимуват северно от България.

Това сочат предварителните резултати от проведеното през януари среднозимно преброяване на водолюбивите птици в страната, извършено от екипите на Българското дружество за защита на птиците /БДЗП/, Федерация на природозащитни сдружения "Зелени Балкани", Фонд за дивата флора и фауна, Фондация "Льо Балкан" България и Министерството на околната среда и водите, съобщиха от Блулинк.

Експертите са установили ниска численост на птиците, зимуващи във влажните зони на страната, а причината - необичайно високите за средата на януари температури в голяма част от Европа, което позволи на птиците да намират храна и места за почивка в незамръзналите водоеми северно от България.

Екипите на природозащитните организации са установили само 640 индивида от световно застрашения вид червеногуша гъска (Branta ruficollis) и едва 30 000 индивида големи белочели гъски (Anser albifrons).

За сравнение, през 2000 г. в страната ни са зимували над 50 000 червеногуши гъски и близо 400 000 големи белочели гъски. Подобна е ситуацията и при останалите видове патици, потапници, нирци, гмурци, чапли други водолюбиви видове птици.