След 400 години на турския остров Халки в Созопол се връща иконата "Черна Света Богородица". В събота, на 13 февруари, на площад „Кан Крум”, пред храма „Св. Св. Кирил и Методий” от 17 часа директорът на Националния исторически музей Божидар Димитров ще предаде копие на чудотворната икона на т.нар. "Черна Света Богородица". Предаването ще стане с църковна церемония, съобщиха от НИМ.

Иконата е от епохата на Българското средновековие и е рисувана от Константин Византийски. Тя е била в иконостаса на един от двата храма на островния манастир "Св. Иван Предтеча", на едноименния остров срещу Созопол. По разкази на хора са ставали много чудеса и е била тачена не само в Созопол, но и във всички селища по брега на Бургаския залив – Несебър, Поморие, Бургас, Царево, Ахтопол.

От 1570 г., след разгрома на османския флот при Лепанто, пирати казаци започват серия от нападения в Черно море. Те използвали манастира за убежище при бури. За да ликвидират тази пиратска база, турските власти разрушили манастира през 1629 г.. Монасите успели да пренесат иконостаса, книгите и църковната утвар в запустял манастир на остров Халки в Мраморно море.

Преди години Михаил Заимов откри, че иконата е запазена добре. През септември 2015 г. проф. Божидар Димитров измоли от Вселенския патриарх разрешение да бъде изработено копие за църквата в Созопол.

То е направено от иконописеца Жельо Желев и платено с лични средства от кмета на Созопол Панайот Рейзи. Така, след близо 400 години, образът на чудотворната Богородица се завръща в Созопол.