Все повече деца просят по улиците на страна ни. Най-предпочитаното място от просещите деца е столичния квартал "Студентски град", съобщи БНР.

Оказва се, че от просене в "Студентски град" се "изхранват" близо 50 деца. Най-често децата са около спирките на градския транспорт и около Зимния дворец.

Причината "Студентски град" да е най-желаното място за просене е, че там живеят много млади хора, повече от които са жалостиви.

Според репортер от националното радио просещите деца са се превърнали в добри манипулатори и злоупотребяват с добрината на хората. Те живеели в бараки, разположени на поляни в близост до квартала.

Според Цветанка Бахчеванджиева, която е главен експерт в отдел "Дейности и мерки по закрила на детето", сигнали за подобни случаи има често и те непрекъснато се проверяват от звеното.

Бахчеванджиева посочи, че става въпрос за цели фамилии, които често мигрират от място на място. Това е и причината често проверките по такива сигнали да са неуспешни - докато на място пристигна мобилен екип, децата вече ги няма.

Бахчеванджиева сподели и че всички дирекции "Социално подпомагане" правят обходи по горещи точки. Най-често тези места са Централна гара - София, големите търговски комплекси и пазари. Тя призова всички граждани да сигнализират, ако видят просещи деца, на телефон 116 111 - национална телефонна линия за деца.

Директорът на Комплекса за социални услуги в Пазарджик Гергана Спасова също заяви, че броя на просещите деца нараства. Тя допълни, че просещите деца често прикривали възрастните, които ги подтикват да просят.

В Пазарджик започна и кампанията "Дайте шанс на децата! Не подкрепяйте просията!", която има за цел да засили чувствителността на обществото към детската просия като форма на насилие.