51% от българите са пътували споделено. Това сочат данните от националното изследване "Нагласи към интелигентното и споделено пътуване", проведено от ИнтерИмидж и БлуПойнт.

Изследването обхваща лица на възраст между 18 и 65 години. Проведени са 800 интервюта в градове с население над 25 000 души. Данните от изследването бяха представени на пресконференция по повод "Европейската седмица на мобилността" в МОСВ.

72,4% от гражданите биха се включили в споделено пътуване. Като основен мотив те са посочили пестенето на средства - 87,1%. Сред предимствата, които са изтъкнали анкетираните, са и намаляване на задръстванията (53,4%), намаляване на броя на автомобили (56,9%) и намаляване на вредните емисии (53,1%).

23% от хората обаче имат опасения за безопасността си при споделено пътуване. Сред предубежденията на гражданите относно споделеното пътуване са и зависимостта от други хора и че това е превоз с непознати.

На пресконференция зам.-министърът на околната среда и водите Атанаска Николова призова всеки да се включи в кампанията "Европейска седмица на мобилността". Мотото тази година е "Заедно стигаме по-далеч".

Тази година освен големите градове в кампанията са се включили и малки български общини като Първомай и Петрич. Инициативите, които са планирани в градовете, в рамките на кампанията са разнообразни - конкурси, велопоходи, а в много от градовете са обявени дни за безплатно ползване на градския транспорт. Николова добави, че идеята на кампанията е да предизвика всеки от нас да промени нещо в своя начин на живот и то още днес.