БГНЕС

На публично заседание днес и с явно гласуване Съветът за електронни медии избра Вяра Анкова за генерален директор на БНТ.

Тя е избрана с пет гласа от петимата членове на Съвета за електронни медии, съобщиха от БНТ.

След тридневно събеседване с 6-мата кандидати в конкурса и изслушването на техните концепции за бъдещото развитие на БНТ, членовете на СЕМ мотивираха публично решението си за направения от тях избор.

Вяра Анкова е родена на 5 февруари 1966 г. Завършва Английската гимназия в София и английска филология в СУ "Св. Климент Охридски".

През 1991 г. започва работа в БНТ в редакция "Обмен за чужбина". Работи като репортер, редактор в БНТ, един от първите водещи е на новините в сутрешния блок "Добро утро" с Александър Авджиев и в съботно-неделния екип на новините.

Специализира журналистика в САЩ, щата Уисконсин, малко след това спечелва конкурс за специализация по журналистика в Си Ен Ен, след това става стрингер на Си Ен Ен от България в програмата "World report".

Специализира и журналистика в Би Би Си. От 1994 г. е водеща на централната емисия новини "По света и у нас". След като заминава със семейството си в Гърция, е кореспондент на БНТ в Атина.

От 1 октомври 2004 г. до момента е директор на Дирекция "Информация" в телевизията. Зад кандидатурата й за поста генерален директор застава коалиция "Гражданско участие - устойчиво развитие" от 13 неправителствени организации от страната.

Омъжена е и е майка на четири деца.

След избора си Анкова отговори на въпроси на "По света и у нас":

За колко време ще направите телевизията плюсов играч на медийния пазар?
Не мога да отговоря за колко време, но ще започнем да работим веднага, предстоят много усилия, много работа, много анализи.
Телевизията трябва да бъде поставена на един съвременен принцип на работа, а това е бизнес план на действие. Надявам се, че още с първите ни решения ще се види един друг образ на Българската национална телевизия.

Критично финансово състояние, появи се и тезата, че телевизията е в това състояние заради източването й. Ако се стигне, в резултат на проверката, до доказателства за корупционни схеми, как ще ги извадите, доколко се ангажирате с това?
Вие ме познавате от работата ми в новините и актуалните предавания. Никога не съм крила или налагала решения. Ако има и най-малкото съмнение в тези документи, то няма да бъде скрито. Но не искам да говорим за предварителни неща.
Трябва да стъпим на базата на факти, а не на слухове, защото, както знаеш от работата в новините, слухове има много, а след това фактите се оказват нищожни. Ако има грешки, дали са корупционни практики или нецелесъобразност на решенията, те ще бъдат извадени.