Конвенцията на ЮНЕСКО за световното природно и културно наследство даде последен шанс на България по проблема с унищожаването на Национален парк Пирин.

Това съобщиха от коалицията, съставена от 30 неправителствени организации, „За да остане природа в България".  

От там допълват, че паркът е бил обект на няколко проверки на ЮНЕСКО.
След тях от ЮНЕСКО се взели кардинално решение - или България ще гарантира, че строителството на ски курорти в Пирин ще бъде прекратено, или най-късно през февруари 2010 г. паркът ще бъде вписан в листата на „световното природно наследство в опасност" с всички последствия за българската държава.

Допълнителните условия на ЮНЕСКО към българската страна до 2010 г. включват запазване и увеличаване на държавните средства, отделяни за управлението на парка, държавни гаранции, че никакви решения на местно или регионално ниво няма да могат да спомагат за продължаване на унищожаването му.

Сред исканията на организацията са и доказателства, че процедурите по Оценка за въздействие върху околната среда и екологичните оценки до момента и в бъдеще са обективни.

По време на едно от заседанията е станало ясно, че българската държава още в началото на 2009 г. е предложила ски зоните над Банско, Добринище и Разлог в Национален парк Пирин да бъдат изключени от границите на обекта на световното природно наследство. Така в прав текст държавата признава, че не е успяла да го опази, допълват от организацията.

Национален парк Пирин е включен в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО към ООН през 1983 г.

След започването на строителството на ски зона Банско преди осем години организацията изрази тревога за състоянието на парка.

В момента в него се планира изграждането на още две ски зони- Добринище и Кулиното, над Разлог, въпреки че това е забранено от Закона за защитените територии и Плана за управление на Национален парк Пирин в сила до 2013 г., уточняват от „За да остане природа в България".