Универсални услуги и надбавки за всички деца. Това поискаха родители по време на дискусия в парламента, посветена на семейните политики и политиките за деца.
В нея участие взеха председателят на НС Цецка Цачева, председателят на комисията по образование Милена Дамянова, зам.-омбудсманът Диана Ковачева и др., а съорганизатор на дискусията беше Национална мрежа за децата. 

Пред законотворците родителите поискаха всяко семейство да може да избира различни видове държавна подкрепа, като например да може да избира данъчно облекчение или получаване на надбавки.

Освен това родителите настояват за качествена грижа за здравето на бъдещите родители и подкрепа на родителите, за да бъдат пример за децата си по отношение на здравословния начин на живот и уважение към природната среда.

Родителите искат и ефективен контрол върху училищните лавки, както и увеличаване на броя на часовете за спорт в детските градини и училищата.

Освен това родителите искат определени мерки още при раждането на детето, като настояват бебето и майката да не се разделят в родилния дом.
От законодателите те искат насърчаване на кърменето, както и да се зачита правото на избор на манипулации, влияещи на родилния процес.

Родителите настояват и за задължителен социален работник или психолог във всяко родилно отделение в страната.

Родителите искат и задължителни безплатни стоматологични прегледи за деца от 2 години до 18-годишна възраст, за които да се изпращат уведомителни писма до родителите. Освен това и пакет от минимални здравни услуги за здравнонеосигурените лица в райони с маргинализирано население.

Според родителските и неправителствените организации трябва да се разшири дейността на здравните медиатори. Те искат и помощ от законотворците, която да гарантира достъп до контрацептиви, както и осигуряване на поне два безплатни прегледа за здравнонеосигурените жени.

Що се отнася до отглеждането на децата родителите поискаха създаване на групи с удължено работно време в детските градини за родители, които не могат да си тръгнат от работа в 17.30 часа. Освен това яслите и детските градини трябва да са безплатни.

НПО-тата искат и гъвкавост при определяне на осигурителния стаж, като се даде възможност за определяне на конкретен период от трудовия стаж, който да се ползва като осигурителен, а не задължителното му разглеждане 24 месеца назад на базата, на който се изчислява обезщетението, което получава майката.
Аргументът за това е, че на практика осигуровките са внесени от родителя и той трябва може да си избере за кой период да ползва обезщетението.

Хубаво би било и да се популяризира ползването на семейните пакети за градския транспорт, както и създаване на специални паркоместа до училищата и детските градини.

Родителите настояват и за въвеждане на реално подоходно облагане и призовават министър-председателят да се вслуша в техните искания.

Темата е изключително важна, съгласи се парламентарният шеф Цецка Цачева.
Демографската картина у нас не е добра и все по-късно жените се решават да родят дете, притеснена е тя.
Често в днешно време децата растат в семейство с един родител, все по-малко бракове се сключвали.

Най-важното е децата да получат грижа и от майката, и от бащата, смята Цачева. Тя очаква от днешната среща да се родят законодателни инициативи в полза на семействата и децата.

Държавата е длъжник на децата, държавата е длъжник на всички семейства, смята и зам.-омбудсманът Диана Ковачева.

По думите им в семействата им все по-често настъпват сътресения, които водят до лишение на децата. Често родителите заминават на гурбет и така децата са отглеждани от роднини или от своите по-големи братя и сетри. Така се стигало до феномена деца отглеждат деца.
Всяко дете има право на щастие, обяви Диана Ковачева.