Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) започва проверки на всички животновъдни обекти в страната, в които се отглеждат животни.

Надзорът се засилва с цел проследимост и контрол, в това число установяване на хуманно отношение към животните и здравен статус, осигуряване на условия за отглеждане на животните, превенция на заболявания и отчитане на броя и вида на животните.

Действията на инспекторите ще започват в края на този месец и ще продължат до 8 март догодина.

Проверките ще се организират от директорите на регионалните структури на БАБХ. Те трябва да създадат условия за поетапното извършване на физически и документални проверки на обекти и на пасища за спазване изискванията на действащото законодателство в областта на хуманното отношение, идентификацията и здравеопазването на селскостопанските животни.

Ако е необходимо, директорите на регионалните структури на агенцията ще могат да търсят съдействие от общинската администрация.

При неспазване на ветеринарномедицинските изисквания при отглеждането на животните в пасища, инспекторите ще изготвят предписания за отстраняване на несъответствията и, ако е необходимо, за транспортиране на животните до постоянния им животновъден обект.
Инспекторите също така ще съставят актове за установени административни нарушения при наличие на такива по разпоредбите на Закона за ветеринарномедицинската дейност.