Имигрантите вече имат право да напускат бежанския център в Харманли, ако са минали клинични прегледи и заключението на лекарите е, че са здрави, съобщиха от Държавната агенция за бежанците (ДАБ).

Решението е взето след получено писмо от здравния министър. С него шефът на ДАБ е бил уведомен, че след извършените медицински прегледи на повече от половината настанени чужденци в центъра, няма данни за опасни карантинни заболявания и риск за здравето на населението.

В същото писмо се казва, че министърът на здравеопазването "не възразява срещу поетапното възстановяване на нормалния пропускателен режим".

Възстановеният пропускателен режим ще важи за чужденците, търсещи международна закрила, преминали медицински прегледи и обявени за клинично здрави.

Здравите обитатели на лагера ще могат да излизат от 10.00 ч. до 18.00 ч. само през официалния портал и ще трябва да удостоверят, че са здрави с талонче от лекар.

За онези, които попадат в уязвими групи и не са прегледани, но се нуждаят от достъп до медицински заведения, ще се осигурява транспорт.

Прегледаните имигранти, търсещи международна закрила, за които има установен риск от разпространение на заразни заболявания, ще бъдат настанявани в отделни помещения на центъра в Харманли и лекувани.

Проверките ще продължат докато всички не бъдат прегледани, поясниха от ДАБ.

Опасения за здравето на имигрантите предизвика вълна от недоволство в Харманли и лагерът беше поставен под карантина на 21 ноември. Няколко дни по-късно бежанците се вдигнаха на бунт, потушен с намесата на полицията.