Съюзът на българските журналисти изразява дълбокото си възмущение по повод нападението над главния редактор на информационния сайт "Фрог Нюз" Огнян Стефанов. Това се посочва в становище на УС на СБЖ, публикувано днес, съобщава БНР.

УС на СБЖ подчертава, че физическата разправа с отделни хора, още повече с журналисти, никога не е водила до положителни резултати и само разпалва ненавист и омраза. От СБЖ оценяват "този вандалски акт срещу колегата Огнян Стефанов като един от най-жестоките през последните години опити да се сплаши българската журналистика".

УС на СБЖ смята, че посегателството над Огнян Стефанов цели да се сплашат всички български журналисти, които да не могат и да не желаят да изпълняват професията си в името на обществото, пише в документа.

Според СБЖ всички спорни въпроси, свързани с разследвания на журналисти следва да се решават по цивилизован начин. УС напомня, че през последните десет години в България е имало над 20 отделни случая на физическо насилие, опити за такова и стремежи за сплашване на журналисти.

При всички тези случаи най-старата и многобройна журналистическа организация в България винаги е реагирала безкомпромисно и в рамките на своите компетенции е търсила подкрепа от международни и национални журналистически организации.

Българските закони дават доста възможности за наказателно преследване, ако с публикациите в електронния сайт е засегната сигурността на държавата. Наред с това всеки, засегнат от журналистическа публикация има право да се обърне към съда, ако информацията за него не е вярна или го клевети.

Журналистът може да бъде съден, но не и бит, заявяват в декларация по повод инцидента с главния редактор на сайта "Фрог нюз" Огнян Стефанов и журналистите на редколегията на програма "Христо Ботев".