Йохан Кройф безспорно е една от най-значимите фигури в историята на световния футбол. Нещо повече - легендарният холандец има много интересни възгледи за играта и човешките отношения като цяло. Може би на пръв поглед той изглежда дори малко арогантен, но това е само защото е убеден, че знае всичко. И не са много онези, които биха се одързостили да му противоречат, пише topsport.bg.

Кройф има и тясна връзка и с България и огромни заслуги за родния футбол. Тази „връзка", разбира се, се казва Христо Стоичков.

Представяме Ви някои от най-знаменитите думи, излезе от устата на Великия.

1. Техника не означава да жонглираш с топката 1000 пъти. Всеки може да го направи с достатъчно практика. Тогава може да си намери работа в цирка. Техника е да подадеш пас с едно докосване, с точната скорост и на точния крак на твой съотборник.

2. Ако изберете 11-те най-добрите играчи на дадените позиции, не означава, че ще имате силна единайсеторка,  а просто най-добрите 11 футболисти.

3. В моите отбори вратарят е първият нападател, а нападателят е първият защитник.

4. Защо да не биете по-богат клуб? Никога не съм виждал торба с пари да бележи гол.

5. Аз съм бивш футболист, бивш треньор, бивш технически директор, бивш почетен президент. Приятен списък, който още веднъж показва, че всичко си има край.

6. Играчите, които не са родени лидери, но се опитват да бъдат, овикват другите след като сгрешат. Истинските лидери вече знаят, че другите ще правят грешки.

7. Какво е скорост? Спортната преса често я бърка с интуицията за играта. Виждате ли, ако аз започна да тичам миг по-рано от моя противник, ще изглеждам по-бърз, без да съм такъв.

8. Има само един момент, в който можеш да пристигнеш навреме. Ако в този миг не си там, значи или си подранил, или си закъснял.

9. Преди да сгреша, не правя тази грешка.

10. Статистически доказано е, че един играч притежава топката само по 3 минути във всеки мач. Така че от изключителна важност е какво той прави в онези 87 минути, в които не играе с нея. Това определя дали си добър играч или не.

11. След като спечелиш нещо, вече не си „на 100%", а на 90%. Същото е като при една бутилка с газирана вода. След като я отвориш дори за малко, в нея вече има по-малко газ.

12. На терена има само една топка, така че трябва да я имаш.

13. Не съм религиозен. В Испания всички 22 играчи се кръстят, преди да излязат на терена. Ако това действаше, всички мачове трябваше да завършват наравно.

14. Трябва да се уверим, че най-слабия им играч ще получава топката най-често. Оттам ще си я връщаме за нула време.

15. Ако отборът ти притежава топката, трябва да направиш игрището си възможно най-голямото, което правилата позволяват. Ако ли не - смали го възможно най-много.

16. Да премина груповата фаза на Световното никога не ми е било цел. В идеалния случай бих искал група с Бразилия, Аржентина и Германия. Така двама от големите ми противници биха отпаднали след първия кръг. Ето така разсъждавам аз. Идеалистично.

17. Днешните футболисти могат да шутират само с боца. Аз можех с боца, вътрешния и външния фалц. С други думи, бях шест пъти по-добър от сегашните играчи.

18. Качеството без резултати е безсмислено. Резултатите без качество са скучни.

19. Има много малко играчи, които знаят какво да правят, когато не ги пазят. Затова казвам на моите футболисти: „Този нападател е много добър, но не го пазете".

20. Намирам за ужасна практиката да се отхвърлят таланти заради данни от компютърна програма. Ако се базираме на сегашните критерий, трябваше да бъда отхвърлен от Аякс навремето. Когато бях на 15, не можех да ритна топката на повече от 15 метра с левия си крак и може би на 20 с десния. Моите качества като техника и поглед обаче няма как да бъдат засечени и измерени от компютър.

22. Да играеш футбол е просто, но да играеш прост футбол е най-трудното нещо на света.

23. Не давам пукната пара за резултатите на младежките формации. Ако им бях треньор, щях да слагам често дясното крило да играе ляв бек, само за да се постави на мястото на своите противници.

И накрая, знаменитото:

23. Ако исках да го разберете, щях да ви го обясня по-добре!