Днешната дата - 29 май - е известна във футболната история като "Черната сряда на световния футбол", припомня topsport.bg.

През пролетта на далечната 1985 година, на днешния ден, е случва нещо, което се помни и ще се помни стотици години, за съжаление с отрицателен знак и със сълзи в очите за съпреживелите го.

Без капка съмнение това е най-черната дата в историята на футбола. Един срещу друг на финала за Купата на европейските шампиони (КЕШ) се изправят защитаващият титлата си Ливърпул и претендентът Ювентус.

Но вместо в празник, събитията на стадион "Хейзъл" в Брюксел се превръщат в кървав ад. Апокалиптичните събития обикалят за нула време планетата, а светът е меко казано шокиран.

Минути преди първия съдийски сигнал феновете на Ливърпул нахлуват в сектора на италианските тифози, въоръжени с пръти, бутилки, а някои са и с арбалети. Настъпва невиждан хаос, а белгийската полиция, която не е нито достатъчно като численост, нито добре подготвена, не знае как да реагира.

Италианците се опитват да избягат, но пътят им е препречен от бетонна стена на трибуните на "Хейзел". Поради големия натиск, стената рухва върху тях и резултатът е ужасяващ - под руините загиват 39 привърженици на Юве. Ранените са над 500, а пияните англичани не спират да млатят италианците.

"Трябваше да стане един истински спектакъл, а се получи пълен кошмар. Картината, която се откри пред очите ни в мига, в който излязохме на пистата на "Хейзъл", ще остане завинаги в съзнанието ми", каза с треперещ глас години по-късно тогавашният капитан на "мърсисайдци" Джо Фейгън.

Двубоят започва с час по-късно, но смразяващите събития сковават футболистите на двата отбора. В крайна сметка Юве печели с 1:0 с гол от несъществуваща дузпа на легендата Мишел Платини, за да спечели първия си трофей в турнира.

Но шумът не утихва и в следващите няколко дни. Според мнозина мачът въобще не е трябвало да се състои, а УЕФА взима крути мерки - английските клубове са изхвърлени от участие в европейските клубни турнири за 5 години!

"Сред телата, изнесени от "Хейзъл", имаше още един труп. Трупът на английския футбол, покрит с британския национален флаг", написа "Гардиън". Списание "Тайм" пък публикува на корицата си труповете на италианските привърженици, а заглавието е "Денят на футболния позор".

След трагедията "Хейзъл", който е строен през 1920 г., е разрушен. На негово място е издигнато ново съоръжение, което е само със седящи места.

До ден днешен на всеки домакински мач тифозите на Юве опъват огромен транспарант в памет на загиналите в Брюксел.