Днес започва 125-ото издание на най-комерсиалния тенис турнир в света - Уимбълдън. Шампионите от миналата година Рафаел Надал и Серина Уилямс влизат по коренно различен начин в турнира.

Испанецът през последните 12 месеца спечели 3 титли от Големия шлем и не е отстъпвал първото място в ранглистата. От своя страна пък Серина Уилямс мина през деветте кръга на ада, след като претърпя куп операции и в един момент дори кариерата й бе поставена под въпрос.

„След всичко, което ми се случи, просто съм щастлива, че отново съм тук", сподели американката, която има на сметката си 13 титли от Големия шлем.

Рафа Надал пък е пред риска да загуби първото място в ранглистата. Испанецът обаче обяви, че за него нищо друго освен трофея няма значение.

„Спечелих „Ролан Гарос" за шести път. Този триумф ми върна увереността. Сега всичките ми усилия са към Уимбълдън. Ако успея да спечеля в Лондон, то сезонът ми ще бъде просто фантастичен", сподели Надал, който преди няколко седмици в Париж вдигна 10-ия си трофей от Големия шлем.

Сред големите фаворити за титлата на „Ол Ингланд Клъб" в схемата при мъжете са още Роджър Федерер (Швейцария, №3), Новак Джокович (Сърбия, №2) и Анди Мъри (Великобритания, №4).

При жените пък букмейкърите определят за фаворит №1 Мария Шарапова, която от началото на годината показва страхотен прогрес.

Българският флаг също ще се вее в меката на световния тенис. Причината разбира се са Цветана Пиронкова и Григор Димитров. Пловдивчанката започва турнира днес, като нейна първа съперничка ще бъде анонимната италианка Камила Джорди. Цвети ще има никак не леката задача да защити участие на полуфинал, докъдето стигна в турнира преди 12 месеца.

При мъжете надеждите ни са в Григор Димитров, който също има удобен съперник на старта. Хасковлията ще се изправи срещу квалификанта Седрик-Марсел Щебе (Германия), а при победа във втори кръг може да се уреди мач с французина Жо-Вилфред Цонга, който миналата седмица игра финал на турнира в Куинс.

125-ото издание на Уимбълдън и тази година ще бъде предавано пряко само за абонатите на „Булсатком". Турнирът ще се излъчва по каналите ТВ+ и Филм+. Битките започват в 14:00 часа днес. Нека пожелаем успех на Цвети и Григор в битките им в може би най-важния турнир за сезона.