Себастиан Фетел спечели Гран при на Европа на пистата във Валенсия. Пилотът на Ред Бул започна битката от първа стартова позиция и до края не изпусна лидерството. Втори и трети останаха пилотите на Макларън - Люис Хамилтън и Дженсън Бътън. Четвърти остана ветеранът Рубенс Барикело, следван от Роберт Кубица, Адриан Сутил, Себастиан Буеми, Камуи Кобаяши и Фернандо Алонсо.

Битката във Валенсия започна по изключително интересен начин, а основно действащо лице за цялото състезание бе Марк Уебър. Австралиецът, който бе втори на стартовата решетка, загуби битката с Хамилтън, Алонсо и Маса още в първите няколко завоя, а след първата обиколка бе едва 9-и. Така в челото бяха Фетел, Хамилтъм, Алонсо и Маса.

С всяка изминала обиколка състезанието придобиваше нормален вид, а Фетел умело водеше колоната.

В 10-ата обиколка обаче отново Уебър влезе в центъра на вниманието, след като направи ужасяващата катастрофа. Разгневеният пилот на Ред Бул не прецени добре едно изпреварване и в буквално се качи върху болида на Хейки Ковалайнен. Като по чудо австралиецът остана невредим от ситуацията и се прибра във видимо добро състояние в бокса.

В това време на тресето влезе кола на сигурността, която тотално обърка сметките на някои от водещите пилоти. Най-засегнати останаха от тима на Ферари, като Алонсо и Маса загубиха близо 10 позиции, след като всички пилоти побързаха да направят първия си пит.

След подновяването на състезанието Фетел и Хамилтън солидно се откъснаха напред. Все пак в 28-ата обиколка организаторите решиха да накажат Хамилтън с влиза в бокса, но когато се завърна на тресето Люис отново бе втори, макар и на сериозно разстояние от Себастиан Фетел.

В крайна сметка до края на надпреварата сериозни промени не настъпиха и Фетел се поздрави с успеха.