Най-добрият български тенисист Григор Димитров отпадна от последния за сезона турнир от Големия шлем - US Open. В среща от първи кръг Димитров отстъпи с 6:7 (4), 3:6, 4:6 пред Гаел Монфис след близо три часа игра.  Двамата предложиха сравнително равностоен двубой, в който Димитров получи своите шансове, но за жалост не се възползва.

След като загуби първия сет с тайбрек, българинът започна с пробив втората част. Нещо повече, неговият съперник, който е №7 в света, поиска медицински таймаут заради травма.

За жалост обаче Димитров не успя да се възползва от ситуацията и след като двубоят бе подновен моментално допусна връщане на пробива, след което и изоставане с 0:2 сета. Третата част също бе равностойна, но един пробив в полза на Монфис предреши крайния изход.

Двубоят бе първи за Григор Димитров на „Флашинг Медоуз". През годината българинът записа участие в основната схема на всичките турнири от Големия шлем, като записа две победи - по една на Australian Open и Уимбълдън.

Като изключим турнира в Мелбърн, Димитров напусна останалите три надпревари от Шлема след загуби от французи. В следващия кръг Монфис ще се изправи срещу бившия №1 в света Хуан Карлос Фереро от Испания.

Добрата новина за България е свързана с победата на Цветана Пиронкова, която по-рано се справи с Виржини Разано - 6:2, 6:3.