Холандия достигна своя трети финал на Световно първенство. "Лалетата" надиграха с 3:2 Уругвай и напълно заслужено достигнаха до двубоя за титлата. Това означава, че за първи път на Мондиал извън Европа, шампион ще е тъкмо отбор от Стария континент.

Това е така, защото утре европейският шампион Испания и подгласника му Германия ще определят втория финалист.

И в двата си финала (1974 г. и 1978 г.) Холандия обаче е претърпявала загуби, въпреки че тимът е воден от легендарния Йохан Кройф. Тъкмо затова на "ниската земя" продължават да мечтаят за титла.

Двубоят с Уругвай отново бе решен от звездите на Холандия Уесли Снейдер и Ариен Робен. Халфът на Интер отново се разписа и така излезе начело на голмайсторската листа на Мондиала, заедно с Давид Вийя с по 5 гола.

Първото полувреме бе по-счучното. Холандците изненадващо поведоха в 18-ата минута. Капитанът на тима Джовани Ван Бронкхорст напомни за най-добрите си години и с типичен за него мощен удар разстреля Муслера - 1:0. Това бе 7-и гол на защитника при над 100 участия с фланелката на страната си.

Съвсем от нищото уругвайците изравниха. Стори го вездесъщият Диего Форлан в 40-ата минута. Той се озова на позиция пред наказателното поле, намести си топката на левачката и пред погледа на Джони Хейтинга разстреля Стекеленбург, който не се намери добре.

В 51-ата минута неразбирателство между Стекеленбург и защитата остави вратата празна, но ударът на уругваец бе изчистен от ван Бронкхорст, който бе застанал пред голлинията. Малко след това и Форлан от фаул тества холандския страж, но той спаси.

За три минути след 70-ата минута Холандия реши всичко. Първо Уесли Снейдер отбеляза с нисък удар в долния ъгъл на Муслера и рикошет в защитник на Уругвай. Положението бе спорно, тъй като Робин Ван Перси бе в засада и малко или много пречеше на вратаря на Уругвай.

Малко след това Ариен Робен най-после се разписа, при това с глава. Кайт центрира отлично от фланга, където Робен изпревари защитник и с красив удар намери ъгъла на Муслера.

В даденото продължение защитникът Макси Перейра с технично изпълнение върна един гол за 2:3, но това бе всичко.