Китай разкри стратегия да се превърне в „световна футболна суперсила” до 2050 г., като планира да накара 50 млн. деца и възрастни да се занимават с най-популярната игра до 2020 г., съобщава БиБиСи.  

Други цели включват построяването на най-малко 20 хил. тренировъчни футболни центъра и 70 хил. игрища до 2020 г.

Докато Китай налага превъзходство по време на Олимпийски и Параолимпийски игри, националният тим на страната се е класирал само на едно Световно първенство през 2002 г.

Президентът Си Цзинпин е футболен запалянко и ентусиаст и по-рано обяви, че иска Китай да спечели Световното първенство до 15 години.

Планът беше публикуван от Китайската футболната федерация в понеделник.  В него се определят краткосрочни, средносрочни и дългосрочни цели, включително и осигуряването на едно футболно игрище за всеки 10 000 души до 2030 г.

До 2050 г. Китай трябва да бъде „първокласна футболна сила”, която „допринася за международния футболен свят”.

Мъжкият национален футболен отбор трябва да се превърне в един от най-добрите в Азия, докато женският футболен тим трябва да се превърне в отбор от световна класа до 2030 г.

Мъжкият национален отбор на Китай понастоящем заема 81 място в световната ранглиста на ФИФА от 204 държави, като пред него са отбори от далеч по-малки страни като Хаити, Панама и Бенин.

Китайската футболна лига беше засегната от корупционни скандали през последните години, като на 33 играчи и администратори са им били наложени доживотни забрани за уреждане на мачове през 2013 г., въпреки положените усилия за изчистване на спорта.