Световният номер 1 Рафаел Надал е първият финалист на последния за сезона турнир в Лондон. В умопомрачителна драма испанецът надви със 7-6, 3-6, 7-6 местния любимец Анди Мъри и вече чака последния си съперник за сезона. Спектакълът в О2 Арена продължи повече от 3 часа и предложи куп обрати и драматични моменти, които в крайна сметка завършиха щастливо за Надал. Вторият полуфинал в турнира е тази вечер и ще противопостави Роджър Федерер и Новак Джокович.

Мачът започна на изключително темпо, като двамата опоненти бяха брилянтни в сервис геймовете си. Пред Надал и Мъри не само, че не се откриха шансове за пробив, но те дори не взеха повече от 2 точки при сервис на съперника. Особено красноречиво за това говори и статистика - Рафа загуби 7 точки при сервис за целия сет, Анди - 8. Така дойде неизбежният тайбрек, който в крайна сметка бе спечелен от световния номер 1.

Опрян до стената, през втория сет Анди Мъри вдигна още повече нивото на играта си. Ключовият момент дойде в седмия гейм, когато след няколко брутални форхенда Мъри стигна до преднина 0:40. Рафа намери някакъв начин да изравни резултата, но нищо повече. Шотландецът отново се развихри и с мощен бекхенд уинър направи първия пробив в мача. До края на сета местният фаворит бе тотален господар на корта и след 6-3 възстанови статуквото.

В този момент изглеждаше така сякаш нищо не може да попречи на Мъри да вземе мача. Да, ама не. В третия гейм Рафа осъществи първия си пробив и показа защо е номер 1 в света. Испанецът вървеше уверено към крайния успех, но пътят му далеч не бе гладък. В шестия гейм, при резултат 3:2 в своя полза, Рафа трябваше да спасява две поредни точки за пробив, но се справи.

При резултат 5-3 в своя полза Рафа получи първия си мачбол, но не успя да се възползва от него. В ответния гейм испанецът бе пробит, а резултатът изравнен - 5:5. До края двамата взеха подаванията си и вкараха сета в тайбрек.

Допълнителният гейм, който трябваше да определи финалиста в Лондон бе олицетворение на целия мач. Мъри поведе с 4-1 точки и докосна победа, но с няколко брутални форхенда Рафа осъществи обрат и след 8-6 точки взе мача.