Русия е изхвърлена предстоящите зимни Олимпийски игри в Пьончан. Това стана ясно след заседание за Изпълнителния комитет на МОК в Лозана.

Ще участват само руски състезатели, които не са уличавани в употреба на забранени стимуланти. Те ще се явят под неутрален флаг, а шампионите няма да чуят химна на родината си.

От олимпийското движение завинаги са отстранени спортният министър на Русия Виталий Мутко и президентът на местния олимпийски комитет Александър Жуков.

Русия ще трябва да плати и глоба в размер на 15 милиона долара. Причината - системно нарушаване на антидопинговите правила.

"Това трябва да сложи край на този неприятен епизод и да служи като катализатор за по-ефективна антидопингова система", заяви президентът на МОК Томас Бах.

Игрите в Пьончан стартират на 9-и февруари.

Нигерия ще има представител на Олимпиадата в Пьончан

Като по филмите: Нигерийки ще участват на Зимната Олимпиада в Пьончан

Грандиозно постижение за Акуома Омеога, Нгози Онвумере и Сеун Адигун

МОК си запази правото да вдигне частично или изцяло наказанието срещу ОКР преди церемонията по закриване на олимпийските игри в Пьончан, ако санкциите бъдат приети и изпълнени без условия от страна на представителите на местния комитет, федерациите и спортистите.