Мария Шарапова ще оглави еднолично ранглистата на женската тенис асоциация в понеделник, след като се класира за финал на Откритото първенство на Франция. 25-годишната тенисистка ще свали от върха Виктория Азаренка, която е №1 от януари насам.

Днес, във втори полуфинален двубой от „Ролан Гарос", Шарапова се наложи с 6:3, 6:3 над шампионката от Уимбълдън Петра Квитова. Двубоят се игра на централния корт „Филип Шатрие" и продължи малко повече от час, в който новата №1 в света контролираше събитията.

Освен с връщането на върха в света, успехът днес има и друга цена. За първи път в кариерата си Мария Шарапова достига до финал в Париж, което до преди няколко години изглеждаше като невъзможно, предвид представянето на рускинята на клей-кортове. Сега, иначе бавната червена настилка се превърна в любима на Шарапова, която спечели 4 от последните си 5 титли именно на клей!

В съботния финал сексапилната рускиня ще се изправи срещу италианката Сера Ерани, която се превърна в истинска сензация на „Ролан Гарос". По-рано през деня нисичката Ерани надви с 2:1 сета Саманта Стосър и заслужи право за първи път в кариерата си да играе на финал в турнир от Големия шлем!

До момента двете финалистки не са се срещали на корта, което дава допълнителна неяснота около това коя ще бъде новата кралица на „Ролан Гарос".

„Много съм щастлива, че отново се връщам на върха на ранглистата. Преди няколко години, когато претърпях тежка контузия на рамото, изобщо нямах място в ранглистата, или бях някъде извън първите 100. Сега обаче ще бъда №1, страхотно е", сподели с усмивка на лице Шарапова.

Ако спечели „Ролан Гарос", Мария Шарапова ще направи т.нар. „Кариерен шлем", като ще събере във витрината си всички титли от Големите 4 турнира в света - „Ролан Гарос", Уимбълдън, US Open и Australian Open.