Като малка Ваня Иванова си умира за две неща: торта Гараш и мляко с ориз с пет-шест лъжици канела. Тогава някъде - в училищните години, се сдобива и с прякора Ванилка, който й остава и до днес. По онова време надали си е представяла, че тези любопитни подробности от детството й ще я преследват още дълго време.

Днес Ваня е пораснала и има свое дете. Има и ателие, и така мечтаната "малка и кокетна сладкарница" - Vanilla Kitchen Салонът.

Идеята

Всичко започва с блога, в който Ваня публикува рецепти за вкусни и здравословни десерти. Това се случва преди седем-осем години, а нейното място в интернет е не поредното, а едно от първите, в което "сладко" и "полезно" са две възможно съвместими понятия.

Ваня Иванова

Източник: Lifestyle

Ваня Иванова

Постепенно блогът набира все повече последователи. Именно те са тези, които подтикват Ваня към отварянето на работилница. Който иска - да си направи торта по рецептата й, а който не може, но иска да я опита - да й я поръча.

През есента на 2013 г. Ваня открива ателието Vanilla Kitchen. Още тогава обаче идеята за място като новия й салон я завладява и не я пуска. Тя не търси различна концепция, а просто още едно място, в което да я развие.

Както става с хубавите неща, на тях им трябва време. Трябват им и финанси. А Ваня иска и дъщеря й да отрасне. Но, ето че в края на 2018 г. всичко вече е реалност.

Как се сбъдва мечта

Ваня предпочита да не мисли и да не говори за трудностите, с които се е сблъскала по пътя към нейното реализиране. Само пояснява, че са били от всякакво естество - "документи, ремонт, доставка и изработка на мебели до грешен първоначален подбор на персонал, което е в основата на един бизнес".

Снимка 401192

Източник: Lifestyle

Търсенето на точното място й отнема цели девет месеца. Единственото й изискване е да бъде близо до любимата й улица "Шишман". И случва се така, че мястото избира Ваня, а не толкова тя него.

"Отворих сладкарница в галерия. Все още сме кафене-галерия. А най-интересното е, че преди седем години, когато се запознах с художника Искрен Семков и бях много далече от сладкарница, си казах: "Ех, как искам някой ден да имам сладкарница с неговите картини по стените." Така и става.

Снимка 401194

Източник: Lifestyle

Освен картините, във Vanilla Kitchen Салонът правят впечатление и ярките цветове. Стените може да са бели, но цветните петна са толкова много - златно, тюркоазено и розово ни пренасят в един приказен и сладък свят.

"Работих с фирма за интериорен дизайн, но по ред причини се наложи да променя доста от мебелите и визията, да търся решения сама, но мисля, че се получи много добре." Ваня подбира внимателно и повечето аксесоари, някои от които поръчва още преди да знае къде ще бъде сладкарницата.

Тук правим торти така

Снимка 401195

Източник: Lifestyle

Ваня не помни коя е първата торта, която е направила, но си спомня много поръчки за торти, които е отказвала, като такава със "синя глазура и померан, нарисуван с лешници".

Във Vanilla Kitchen Салонът тортите вече не са по идея и желание на клиента, а се поръчват от каталог, съставен от нея и екипа й. Но никога няма да сбъркаме, като си поръчаме брауни с череши, торта Елиа или суров шоколад.

Снимка 401190

Източник: Lifestyle

Посетителите на Vanilla Kitchen Салонът са както хора, които искат да се хранят вкусно и полезно, така и много деца, за които десертите тук са подходящи.

Сладкарницата не е веган, а здравословна. Използват се само висококачествени продукти, а основната битка на Ваня е с всички добавки "на прах". Пределно наясно е също, че няма как да се бори с фирмите-гиганти, които създават огромни количества нездравословни сладкиши. Но пък се чувства доволна от своите малки, но значими успехи. А те идват като отзиви от клиентите, които старателно събира и препрочита.

Vanilla Kitchen Салонът се намира на ул. "Генерал Йосиф В. Гурко" 38.