twitterУченик от Австралия призна, че без да иска е причинил хакерската атака на социалната мрежа Twitter, предаде АФП. Хиляди потребители неочаквано се оказаха в японски порнографски сайтове, а профилът на Белия дом беше поразен.

Пиърс Долфин разкрил проблем със сигурността на сайта, който в последствие бил използван от хакерите, които успели чрез него да всеят хаос в социалната мрежа за цели пет часа.

17-годишният ученик, който живее с родителите си с Мелбърн, публикувал JavaScript код, който отваря нов прозорец когато курсорът на потребителя премине през съобщението. По думите му, той го копирал от друг профил, където с помощта на скрипта съобщенията излизали в цветовете на дъгата. Злонамерени потребители модифицирали кода, за да може да препраща към порносайтове и да работи като червей - всеки инфектиран профил да пуска „заразни" съобщения.

„Направих го само за да покажа, че JavaScrpit работи в съобщенията", заяви Долфин в електронно писмо до АФП. „Не съм имал идея, че нещата ще се стекат по този начин", добави той.

От Twitter официално се извиниха на милионите си потребители, а сред поразените от атаката бяха пресаташето на Белия дом и жената на британския премиер. От социалната мрежа съобщиха, че програмистите им са успели да запушат „пробойната" в сигурността.

Според Долфин, притеснителното е, че с „инфектирани съобщения" е възможно да се създаде вредоносен код, който да краде личните данни и паролите на потребители. В същото време, от социалната мрежа са знаели „от месеци", че може да се постави скриптов код в съобщенията. По данни на Twitter, посегателства над потребителски имена и пароли не са били извършвани.

17-годишният ученик, който още не е казал на родителите си за белята, е един от първите потребители на социалната мрежа. Долфин се присъединил към Twitter през 2006г и се надява, че случилото се няма да му навлече проблеми с властите, тъй като иска да учи право.