Четиридесет и пет е общият брой на постъпилите проекти за участие в конкурса за „Изграждане и подобряване на научната инфраструктура" обявен от Министерството на образованието и науката, съобщават от IDG.BG.

Двадесет и два от тях са одобрени за финансиране.
Девет от спечелилите проекти са в тематичното направление „Изграждане на инфраструктура в областта на медицинските изследвания", тринадесет са в областта „Проучване на националните културно-исторически ценности като част от европейското културно наследство и съвременни методи за тяхното съхранение".

Всички постъпили проекти са оценявани от международни експерти утвърдени от Европейската комисия.
Конкурсът беше обявен след като стана ясно, че средства в размер на 6,5 млн. лв. са освободени от намаления членски внос на България за участие в Шеста Рамкова програма за научни изследвания, технологично развитие и иновации на ЕС.

От тях 4 млн. лв. ще бъдат предоставени на спечелилите проекти в тематичното направление „Изграждане на инфраструктура в областта медицинските изследвания. Останалите 2,5 млн. лв. са за спечелилите проекти в областта „Проучване на националните културно-исторически ценности като част от европейското културно наследство и съвременни методи за тяхното съхранение".

Изпълнители на одобрените проекти са университети, научни институти към БАН и библиотеки.