Общият брой на клетъчните телефонни връзки в света ще надмине 3 милиарда в края на следващата година, сочи прогноза на GSM асоциацията и пазарният анализатор Ovum PLC, съобщават от ComputerWorld.

В момента на Земята има 2,5 млрд. клетъчни линии, докато в началото на 2004 година те са били около 1,5 млрд., заявяват от Wireless Intelligence, съвместна компания на Ovum и GSM асоциацията. Този брой е нараствал с по 40 млн. нови мобилни линии всеки месец, като това увеличение е най-голямото, виждано някога в мобилната индустрия.

Броят на клетъчните връзки не представлява директно броят на клетъчните потребители, тъй като много абонати имат повече от една клетъчна линия, казват още от Wireless Intelligence. Освен това тези данни включват предплатените акаунти, някои от които със сигурност вече не са активни. Компанията обаче не дава оценка колко от номерата са неактивни.

През последната година са създадени над 484 милиона нови клетъчни линии. По-голямата част от този растеж се дължи на азиатските оператори, които са се сдобили с 41% от тези нови клетъчни връзки. Само в Китай всеки месец се пускат по около 5 млн. нови мобилни номера, като Индия бързо настига този ръст.

Източна Европа и Латинска Америка заедно държат около 30% от новите линии, докато делът на Африка е около 10%, твърдят от Wireless Intelligence. В Северна Америка, Западна Европа и Близкия изток броят на новите клетъчни линии представлява около 20% от тези 484 млн.