nokiaГрупа акционери в Nokia поискаха да бъде отстранен главният изпълнителен директор Стивън Елоп, съобщи technews.bg, позовавайки се на The Register. Недоволството им е породено от сключената сделка с Microsoft за преминаване към платформа Windows Phone, в резултат на която акциите на компанията поевтиняха.

Групата на недоволните предлага своеобразен "План Б" за излизане на Nokia от кризата. Според тях, компанията трябва да развива собствени операционни системи и да повиши рентабилността си чрез пускане на иновативни продукти.

Същевременно, авторите на "План Б" настояват за незабавно уволнение на Стивън Елоп - изпълнителният директор който миналата есен оглави Nokia, идвайки от Microsoft, както и на редица други висши мениджъри. Групата се надява нейните виждания за развитие на компанията да бъдат подкрепени на общото събрание на акционерите на 3 май.

План Б предвижда налагане на платформата за смартфони MeeGo, а Windows Phone 7 да бъде използвана само като средство за експанзия на пазара в Северна Америка. Предлага се също Nokia да продължи да развива Symbian още минимум 5 години.

В допълнение, недоволните от случващото се акционери настояват за съкращаване на бюрократичните разходи и привличане в Nokia на талантливи млади програмисти от водещи университети по целия свят. Междувременно 1 000 разработчици от Nokia протестираха срещу решението за спиране на Symbian, което практически ги оставя на улицата.