следенеАмериканското правителство не е доволно от разузнавателните си възможности в Мрежата, съобщава „Ню Йорк Таймс". По информация на вестника, управляващите се опитват да прокарат закон, задължаващ всички доставчици на комуникационни услуги в страната да оставят „задна вратичка" за службите.

При това положение както криптираните съобщения на BlackBerry устройствата, така и Skype и социалните мрежи ще трябва да бъдат „технически годни да се подчинят, ако им бъде представена заповед за подслушване на определени лица". Това, според властите, е необходимо заради слабите възможности за употреба на специални разузнавателни средства в Мрежата.

Законът ще задължава чуждестранните компании, извършващи дейност в САЩ да създадат отдел, който да може да извършва прехващане на трафика, а освен това програмистите трябва да модифицират P2P програмите, за да позволяват следене. Целта на администрацията на Обама е законът да бъде приет през следващата година.

Припомняме, че по-рано тази седмица бившият шеф на ЦРУ Майкъл Хейдън изрази мнение, че американският президент трябва да има техническата възможност да блокира функционирането на Интернет в случай на опасност за националната сигурност.

Освен това, в момента е в ход програмата „Перфектен гражданин" за изграждане на своеобразна „алармена система" в Мрежата с цел да се предпазят важни за безопасността на САЩ компютърни системи.