сондаNASA възнамерява да изпрати безпилотен космически апарат до атмосферата на слънцето. Kaldata.com съобщава, че сондата е част от проекта Solar Probe Plus, който трябва да бъде изпълнен до 2018г.

Целта е да бъдат разкрити фундаменталните принципи, по които функционира Слънцето. Информацията ще бъде от полза за цялото човечество, тъй като енергията на нашата звезда е отговорна за живота на Земята, но е възможно и един ден да го отнеме.

Двата основни въпроса, на които ще отговори Sun Probe Plus са защо температурата на слънчевата атмосфера е много по-висока от тази на повърхността му и какво поражда слънчевите изригвания, които засягат пряко нашата планета.

Мисията представлява сериозно предизвикателство за инженерите и учените от американската космическа агенция, тъй като ще бъде изследвана територия, недостъпна за създадените до този момент космически апарати.
Сондата няма да достигне до повърхността на звездата, но ще бъде относително близо до нея. За тази цел топлинният й щит ще бъде съставен от материали на въглеродна основа. Той ще трябва да предпази електрониката от силната слънчева радиация, съчетана с много високи температури, достигащи до 2 550 градуса по Фаренхайт.