Членове на хакерската група Anonymous ("Анонимните") стартираха скрита онлайн услуга в dark web, чрез която е възможно споделянето на технически умения в хакерството и използването на анонимен софтуер.

Наречена OnionIRC, услугата е форум, която позволява на потребителите да останат анонимни чрез криптирана комуникация по мрежата Tor.

Всеки може да се присъедини към Anonymous, а възможностите и уменията на членовете са различни.

Кампаниите, предприети от самоопределилите се за членове на "Анонимните", варират от атаки на уеб сайтове и хакване на имейл акаунти и онлайн дъмпинг документи (doxxing), до атаки на правителствени ведомства и други властови институции.

Новата OnionIRC услуга е рекламирана от членовете на Anonymous чрез видео, публикувано в YouTube по-рано този месец. Също така членовете разпространяват новини за услугата в Twitter, включително и инструкции за това как да получите достъп до нея, използвайки Tor Messenger.

Във видеото, компютъризиран глас казва, че Onion IRC ще бъде използвана като „център за анонимни операции” и да се обучават интернет активисти във „виртуални класни стаи”.

Според профила на OnionIRC в Twitter, първите обучения са се провели този уикенд.

Каквото и да ви е мнението за Anonymous и техните често незаконни дейности (които понякога могат да навредят на невинни), не може да има никакво съмнение, че движението hacktivist е привлекателно за някои хора, особено за младите.