БАИТ отговориха с пресконференция на оповестената публично оферта за изграждане на интеграционната система на електронното правителство.

Подчертавайки, че защитават интересите на бранша, от БАИТ заявиха, че двете поръчки са подготвени по един и същ начин и необезпокоявано усвояват пари.
Има само един кандидат за втората поръчка, което само по себе си говори много, заяви Златко Златков, член на УС на БАИТ.

Стана ясно, че анализът, извършен след подадени сигнали, е установил, че още при първата поръчка са направени груби нарушения.

Министър Василев не ни даде смислен отговор, позволи си да се самопоставя над всеки орган, като постави под съмнение сътрудничеството от страна на БАИТ, заявиха от организацията, като в същото време списъкът с нарушения е с голям обем.

По думите им има съмнение за облагодетелстване в големи размери, като обявата на търга обезсмисля участието на други фирми.

Квалификационните изисквания са направени така, че да има по две предварително избрани фирми, от които едната е вече уговорено печеливша, категорични са от БАИТ.

Заплащането става на 2 етапа и неустойките не играят никаква роля в случая.

Общата сума е била 8,5 - 11 млн. лв., но след вчера тя вече е 9 млн. лв.

Тревогата е, че не се вижда представен проект, коментираха още от БАИТ.
Това е доставка на компоненти, но не и белег на система или системен подход - няма схеми, няма проект, няма указания за интеграция, няма тестове.

Ще се използват Windows или Unix базирани сървъри, препоръчват се Intel процесори, но никъде не пише какви.

Тези безкрайни инвестиции ще отидат в грешна посока и ще бъдат опропастени, категорични са от организацията.

От БАИТ заявиха, че нито веднъж Василев не се е допитал до тях, демонстрирайки нежелание за работа с организацията.

С това, според членовете на БАИТ, се спомага за източването на държавната хазна.

Стана ясно, че този път БАИТ ще иска оставката на Николай Василев, тъй като той неведнъж е казвал, че ще си я подаде при най-малкия гаф.

Заключението на организацията е, че цялата тръжна процедура е един фарс - гръмко се отварят само 2 оферти, от които се знае предварително, че една от тях е печеливша, като не се дава възможност на други фирми да участват в търга.