Общото събрание на Българската асоциация по информационни технологии (БАИТ) прие конкретни мерки за създаването на прозрачност при провеждането на публични конкурси, съобщават от IDG.BG.

През последните месеци тази тема често беше повод за критики и скандали с участието на фирми от асоциацията.

Членовете на БАИТ приеха харта, която съдържа редица условия, залегнали в изискванията към кандидатите в някои от големите ИТ конкурси през отминаващата година.

Част от изискванията и практиките, срещу които ще се бори БАИТ, са "ограничителни (дискриминационни) условия за участието на български фирми"; случаи когато конкурсите касаят национално значими теми или имат многогодишен характер или ефект и техните задания не са резултат от обществено и/или представително браншово обсъждане; когато не е предвидено участие на експерти от представителна браншова организация при оценката на предложенията и доставките.

Членовете на организацията се обявиха и срещу практиките да се задават нереално високи за предмета на търга квалификационни условия, ограничаваща участието на потенциални изпълнители, когато предметът на поръчката е нееднозначно дефиниран, както и когато техническите параметри са ненужно многократно завишени и водят до необосновано разхищение на парични средства.