Основен принос за динамично развиващия се пазар в нашата част от света имат два фактора - правителствените проекти в сферата на образованието и голямото търсене на ноутбуци от страна на крайните потребители, съобщават от ComputerWorld.

Аналитиците изчисляват, че в 11-те страни от СЕЕ през миналата година са продадени близо 12 милиона РС системи. Това представлява почти 25% ръст спрямо 2004 г., а очакванията за 2006 предвиждат поне още 18% растеж в доставките.

Популярността на преносимите компютри пък стимулира и съществен ръст на приходите, които през 2005 г. са с 26% повече, отколкото за 2004 г. Аналитиците прогнозират, че и настоящата година ще е от силните за СЕЕ пазарите, а оборотът от РС техника в тях ще се увеличи с 19,5% спрямо цифрата от $11,4 млрд., постигната миналата година.

Десетки хиляди от продадените в региона настолни компютри са реализирани благодарение на "новата вълна" от спонсорирани от правителствата образователни инициативи, която бе особено силна в Русия, Полша, Румъния и България.

В същото време падащите цени на лаптопите буквално взривиха пазара като ги направиха значително по-достъпни и за индивидуалните потребители, и за малкия и среден бизнес.