Сдружението за електронни комуникации (СЕК) алармира, че България трябва да положи усилия проектозаконът за електронните съобщения (ЗЕС) да бъде променен според актуалните европейски изисквания. В противен случай е под съмнение дали България ще отговори на изискванията на Европейската комисия в областта на телекомуникациите след януари 2007 година.

По-малко от три месеца преди очакваното приемане на страната в ЕС в този си вид предложеният закон е на път да забави развитието на телекомуникациите в България според европейските норми, съобщават от сдружението.

Според алтернативните оператори, ако проектът за ЗЕС бъде приет в този вид, има риск към България да бъдат отправени още сериозни критики от страна на Брюксел.

Новият закон заменя настоящия Закон за далекосъобщенията (ЗД), приет през 2003 г., който се основава на европейската рамка от 1998-2000. Новият закон въвежда еврорамката от 2002 г.

Промяната се налага, тъй като настоящият ЗД не отговаря на пазарните реалности и не стимулира конкуренцията и иновациите в телекомуникациите.